Tvarohový koláč s piškotovým vrškem

Hezkou neděli kamarádí, dnes přináším recept na koláč, který pečeme více, než 50 let, byl to pro mne vždycky okamžik svátečního pocitu, i přestože se peklo v půlce týdne. Zákusek j vláčný, navrchu křupavý, tedy při zakousnutí se ozve zvuk, který ničím nenaimitujeme, líbivě vypadající. Navíc tvaroh patří k oblíbeným složkám ať ve sladké, slané, či studené kuchyni. Mám na mysli Tvarohový koláč s piškotovým vrškem.

Rozpis je na velký plech s vyšším okrajem:
160 dkg tuku
20dkg cukru
4 vejce
4 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu, já dávám kefír
24dkg polohrubé mouky
1/2 balíčku kypřícího prášku
tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu, nebo pečící papír
 Náplň.  3 tvarohy v kostce
                cukr podle chuti
                cca 1/4 balíčku hrozinek – nemusí být
                jogurt, nebo kefír
               2x  vanilkový pudink, nebo jiný podle chuti
Sníh:      6 bílků
                30 dkg moučky
Tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky a napěníme a postupně vmícháváme jogurt s prosátým práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme hodně tuhý sníh, lehce vmícháme cukr a zapravíme do těsta, rozprostřeme na plech – pokud použijete papír, jako já, pro pozdější servírování si beru vidličku pro lepší manipulaci. Pečeme na 200 st. důležité, že nesmíme zapomenout upéct piškot do ,,polovičata,, , na ještě horký rozprostřeme tvaroh, který jsme umíchali do hladkého krému, navrch si do bezvědomí ušleháme bílky a zapravíme sníh ze šesti bílků, na koláč buď rozetřeme stěrkou, nebo zdobícím pytlíkem tvoříme závěj na tvarohu, obojí vypadá velmi efektivně, pečeme na 150 st do tmavšího zlatova, ale ne spálený stav – sníh by nemusel být pečený, možno zkusit špejlí.
No a to je celé kouzlo našeho svátečního koláče, přeji dobrou chuť a pokud se stane i vaší součástí vašich oslav, nebo jen zesvátečnění všedního dne, budu moc ráda.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *